Szejna: Joseph Biden jest politykiem przyjaznym Polsce

Jesteśmy niezwykle zaniepokojeni brakiem profesjonalizmu przedstawicieli obozu władzy. Zewsząd, z mediów publicznych, z ust polityków PiS-u wybrzmiewa krytyka kandydata na prezydenta Stanów Zjednoczonych Josepha Bidena, człowieka, który może zostać prezydentem USA. Nie rozumiemy tego. Nie rozumiemy straszenia Polek i Polaków, czy też Europy kandydaturą pana Bidena.

Nie straszcie, ponieważ dla Polski ta kandydatura i taki prezydent USA jest dla Polski niezwykle korzystnym rozwiązaniem. Żyjemy w bardzo trudnych czasach. Pandemia, zmiany klimatyczne, migracje. Potrzebna jest koordynacja działań na szczeblu globalnym, potrzebna jest współpraca pomiędzy Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi. Jakikolwiek egoizm ze strony Europy lub USA nie pozwoli na skuteczne radzenie sobie z tymi problemami.

Rosja alienuje się i dopuszcza nawet skrytobójczych działań wobec działaczy opozycji. Na granicy Polski, Białoruś i sfałszowane przez Aleksandra Łukaszenkę wybory. Dla bezpieczeństwa Polski potrzebna jest silna Europa, silne przywództwo Stanów Zjednoczonych; z silnym liderem tego kraju, który będzie chciał z Europą współpracować.

Mamy jako Lewica ogromne w tym doświadczenie. Przypomnę, iż w 1999 r. to prezydent Aleksander Kwaśniewski podpisał ratyfikacje przystąpienia Polski do NATO. W USA w tym samym czasie prezydentem był Bill Clinton, Demokrata. Współpraca Polski z politykami Demokratów zawsze charakteryzowała się skutecznością i wzajemnym szacunkiem.

Joseph Biden jest politykiem przyjaznym Polsce, który walczy we własnym kraju oraz w skali globalnej o prawa człowieka oraz o praworządność. Polityka zagraniczna powinna być mądra i przynosić korzyści Polsce. Silna Europa i silne demokratyczne przywództwo w USA są warunkiem naszego bezpieczeństwa.

Andrzej Szejna, poseł

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!